„Végül a szimpátia döntött”

Varga Péter

Már megtanultuk, hogy mitől jó egy önéletrajz, vagy hogy miért van szükségünk munkakeresés során jó portréfotóra. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy mi alapján választja ki több száz jelentkező közül a leendő munkatársát egy vállalkozás. Varga Pétert, a Horizont Rendezvényszervező Iroda ügyvezetőjét kérdeztük.


Mely területen vagytok jelen a vállalkozásotokkal?

A Horizont Rendezvényszervező Iroda kifejezetten céges rendezvények – például VIP konferenciák, céges partik és családi napok – megtervezésében, megszervezésében és kivitelezésében nyújt segítséget.

Akár teljesen a nulláról felépítitek egy rendezvény arculatát?

Természetesen alapinformációkra nekünk is szükségünk van a hatékony munkához, tudnunk kell a létszámot, azt, hogy mi a rendezvény célja vagy apropója. De ha valakinek van egy elképzelése arról, hogy nagyjából mit szeretne, akkor a többit már ránk bízhatja. Készítünk látványterveket, kitaláljuk az esemény tematikáját, megoldjuk a kivitelezést.

Hány főből áll a cég?

Kezdetektől fogva családi vállalkozásként működünk, négy állandó tag van, illetve az egyes megbízások jellegétől függően különböző projektmenedzserek segítik a munkánkat. Egyetlen állandó olyan munkatársunk van, aki nem családtag, őt a klasszikus kiválasztási folyamatnak megfelelően vettük fel három évvel ezelőtt. A Profession állásportálon, illetve facebookon hirdettük meg a pozíciót.

Milyen munkakörre kerestétek az új csapattagot?

Junior rendezvényszervezőt kerestünk, ugyanis alapvetően pályakezdő munkatársat szerettünk volna. Az volt a cél, hogy a jelentkező gyorsan tanuljon, rugalmas legyen, vagyis, hogy könnyen tudjon alkalmazkodni a kihívásokhoz.

Mi alapján szűrtétek a jelentkezőket?

Az álláshirdetésre több száz önéletrajz érkezett. Elsődleges szempont volt, hogy legyen az önéletrajzhoz kísérőlevél.

Ezt miért tartottátok fontosnak?

Úgy gondolom, hogy egy ilyen munkakörnél alapkövetelmény, hogy a jelentkező tudjon megfelelően kommunikálni. Talán meglepő, de nem egy olyan e-mail érkezett, amelybe nem írtak semmit, egyszerűen csatolmányban átküldték az önéletrajzot. Olyan is előfordult, hogy rossz volt a címzett, a megszólításban egy másik cég neve szerepelt.

Mi volt a második lépés a válogatás során?

Második körben átnéztük az önéletrajzokat. Itt is értek minket meglepetések. A rendezvényszervezés egy nehezen meghatározható szakma, azonban ma már vannak különböző képzések, OKJ-s tanfolyamok. Elsősorban olyanok jelentkezését vártuk, akik valamilyen, a szakmához kapcsolódó képzésben vettek részt, esetleg bölcsész-, kommunikáció szakon végeztek. Ehhez képest a jelentkezők között voltak műszaki végzettségűek, ipari munkások, egykori pékek. Szerencsére azért volt így is elég potenciális jelölt.

Milyenek voltak az önéletrajzok?

Nagyon sok profin megírt, jól szerkesztett önéletrajz érkezett, a legtöbben jó minőségű CV fotót is használtak. Ha valaki nem mellékelt képet, annak feltehetően az volt az oka, hogy életkorát tekintve nem igazán felelt meg a munkakörnek.

Akiknek az önéletrajza is rendben volt, azokat behívtuk egy személyes beszélgetésre, majd ezt követően kaptak egy feladatot is, amelynek a megoldására három nap állt a rendelkezésükre. Egy képzeletbeli rendezvényt kellett kidolgozniuk, megtervezniük. Ennél a pontnál ismét elég nagy volt a lemorzsolódás, volt, aki el sem készítette a feladatot.

Az utolsó körben mi döntött?

Aki idáig eljutott, az tudását tekintve megfelelt a munkakörnek, ezért az utolsó beszélgetés alkalmával azt vizsgáltuk, hogy vajon tudnánk-e együtt dolgozni a jelölttel, beleillik-e a csapatunkba. Végül úgy tűnik jó döntést hoztunk, ugyanis a kiválasztott kollégával a mai napig együtt dolgozunk, és nagyon meg vagyunk elégedve a munkájával. Ha szabadságra megy, akkor mindig megérezzük a hiányát.


HORIZONT Rendezvényszervező Iroda

Megosztás

Oszd meg ezt ismerőseiddel!
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük