„Minőséget kell gyártani” – tanácsok leendő vállakozóknak

Nagy Antal

Nagy Antal 20 évesen alapította a környezetkímélő tisztítószerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Brilliance nevű vállalkozását, amely immár több mint húsz éve működik. Őt kérdeztük arról, hogy mi egy hosszú távon sikeres vállalkozás titka.

Anti mindössze 20 éves korában alapította meg saját vállalkozását. Mint meséli, a katonaságot követően kereste a lehetőségeket, dolgozott kőművesként, épített cirkuszi sátrat, végül pedig egy olyan munkahelyre keveredett, ahol értékesítéssel kellett foglalkoznia. Eleinte a mások által beszerzett árukkal házalt, és ekkor jött rá, hogy van érzéke a kereskedelemhez. „Arra jöttem rá, hogy ha el tudok adni, akkor teljesen mindegy, hogy konkrétan mely területen tevékenykedem, a dolog működni fog. Vagyis az első és legfontosabb lépés, hogy az ember megtanuljon eladni.” – mondja Anti, aki vallja, hogy az értékesítést nem lehet az iskolapadban megtanulni. Kell hozzá a több éves szakmai tapasztalat, az, hogy személyesen kommunikáljon a vásárlóival, így képet kaphasson a megrendelők igényeiről.

Egyértelművé vált számára, hogy saját vállalkozásba kezd, ehhez pedig testvérében, Gáborban találta meg az ideális partnert. Eleinte a kínai és lengyel piacról beszerezett áruval kereskedtek, csakhogy ezek minősége már akkoriban is igencsak kérdéses volt, az pedig elég hamar világossá vált számukra, hogy ha hosszú távon is meg szeretnék tartani a megrendelőiket, akkor minőséget kell nyújtaniuk a számukra. „Jó minőségű háztartási gépek eladásával kezdtünk el foglalkozni, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a gyártó nekünk drágábban adja el a termékeit, mint a vásárlóknak. Tehát két dolgot tanultunk meg elég hamar: hogy minőséget kell árulnunk, és hogy nekünk kell előállítani az eladásra szánt terméket, különben mindig ki leszünk szolgáltatva a gyártóknak.”

Végül a piaci helyzetet és a vásárlók igényeit felmérve a két testvér úgy döntött, hogy minőségi, környezetkímélő tisztítószerek gyártásába kezd. A cég húsz éve sikeresen működik, és ma már húsz alkalmazottnak ad állandó megélhetést. Anti a siker egyik kulcsának a problémamegoldó képességét tartja. „Próbálkozni kell. Nem baj, ha az ember elront dolgokat, hiszen a hibákból mindig lehet tanulni. Ha valakinek van egy célja, és erős az elhatározása, akkor sikeres vállalkozóvá válhat.”

Íme Anti tanácsai az első lépésekhez:

Legyen piacképes a termék

Vannak olyan termékek, amelyeket azonnal felszív a piac, és vannak olyanok, amelyeket úgymond evangelizálni kell, meg kell ismertetni a vásárlókkal. Az utóbbi esetben azt is mérlegelned kell, hogy mekkora erőfeszítést kíván tőled, hogy az emberek belássák, szükségük van az általad kínált termékre.

Ehhez persze elengedhetetlen, hogy valóban megoldást nyújts a vásárlók problémáira. Tehát, ha vízkőoldót árulsz, akkor az valóban távolítsa el a vízkövet.

Fontos, hogy megérje

Ha nincs az általad forgalmazott terméken megfelelő árrés, akkor nem lesz nyereségtartalom, vagyis teljesen felesleges belekezdened a vállalkozásba. A mi alapelvünk az, hogy inkább adjunk el kevesebbet, de jó minőségű árut jó áron, mint sok silány minőségű terméket kicsi árréssel.

Tervezd meg a pénzügyeket!

Egy hosszútávon sikeres vállalkozásnál elengedhetetlen a pénzügyi tervezés. Pénzforgalom szempontjából heti szinten minden kiadást és bevételt fel kell jegyezni, pontosan felcímkézve, csoportosítva, hogy mire, mekkora összeg ment el, és honnan voltak bevételek. Ebből látni fogjuk, hogy mely terület az, amelyik jól működik, és melyik az, ahol erősítenünk, változtatnunk kell. Nem feltétlenül baj, ha egy-egy héten negatív számot kapunk, de ha huzamosabb ideig mínuszba megy a vállalkozás, akkor ki kell vizsgálni, hogy mi lehet az oka.

Mindig a tulajdonost kell először kifizetni

A céget egy önálló identitásként kell szemlélni, ezért fontos, hogy a tulajdonosok mindig lássák a munkájuk hasznát. Ha folyton csak dolgoznak, és nem látják az eredményt, akkor belefáradnak, és előbb vagy utóbb – és valószínűleg inkább előbb –, úgy döntenek, hogy nem csinálják tovább.

Ez az alkalmazottakat természetesen nem érintheti, ők mindig időben megkapják a fizetésüket.

Ne csalj!

Csak legálisan szabad működni, vagyis transzparensnek kell lennie a cégnek. Vállalkozóként a csábítás folyamatos, és mindig el akarják hitetni veled, hogy ezt máshogy nem lehet csinálni, csak ha adót csalsz, vagy másokat korrumpálsz.

Hosszú távon azonban megéri becsületesnek maradni. Aki csal, az előbb-utóbb úgyis megbukik, vagy lesz egy rosszakarója, aki így fogást találhat rajta.

Tájékozódj!

Ahhoz, hogy pontosan tisztában legyél a lehetőségekkel, esetleges igénybe vehető kedvezményekkel, fontos, hogy legyen egy jó könyvelőd és ügyvéded, akikkel rendszeresen konzultálsz. Ne csak akkor kérd a segítségüket, amikor már baj van!

Ami az elején nem működik, az később sem fog

Nem hiszek abban, hogy egy vállalkozás, amely évekig veszteséges az egyszer csak működni fog. A kezdetektől működőképesnek kell lennie a vállalkozásnak, még ha eleinte kicsi hasznot is hoz.

Egy jó vállalkozás mindenkinek jó

Az a jó vállalkozás, ahol a vásárlóktól kezdve az alkalmazottakon és beszállítókon át a cégvezetőig mindenki elégedett. Ha valahol hibádzik a dolog, az hosszú távon az egész vállalkozásra negatív hatással lesz.

Ne legyen túl sok tulajdonos!

Maximum két tulajdonos legyen, ha több van, akkor egyszerűen nem fogja megérni. Például, ha négy tulajdonos van, akkor mindenki 25 százalékban részesedik a nyereségből, de biztosan nem ilyen arányban viselik a terheket. Ennek pedig nézeteltérés lesz az eredménye.

Alkoss!

Mindig fejleszd a céged, termékeidet, szolgáltatásaidat, tulajdonosként ezek a legfontosabb feladataid! Folyamatosan tanulj ezért! Ne hidd, hogy mindent neked kell kitalálnod, less a profiktól, de állítsd össze a saját profi kínálatodat, amelyre a vállalkozásod épül. Tedd bele a szorgalmadat, stílusodat és egy idő után te teremted a trendeket.

Figyelj a munkatársakra

A munkatársaiddal legyél emberséges, támogasd őket, higgy bennük. Tartsd magad számára magasan az etikai mércét, légy következetes, így hinni fognak benned, és tudják, hogy ha meg is fogalmazol kritikát a munkájukkal kapcsolatban, azt jogosan teszed, ugyanakkor ne felejtsd el megdicsérni, biztatni őket. Így dolgozhatsz együtt jó emberekkel.

Te legyél önmagad tanácsadója!

Tisztában kell lenned a céljaiddal, és azzal, hogy ezt hogyan akarod elérni. Fontos meghallgatni másokat, de figyelj arra, hogy kitől fogadsz el tanácsot. Ha nekem olyan ember akar tanácsot adni, aki hűtlen a feleségéhez, esetleg adót csal vagy veszteséges a cége, akkor nem hallgatok rá, mert én hiszek a házasságban és egy tisztán, nyereségesen működő vállalkozást szeretnék működtetni.

Ügyelj a megjelenésre!

Akár vállalkozóként, akár álláskeresőként, fontos, hogy rendelkezzünk jó minőségű portréfotóval. Arra viszont ügyeljünk, hogy a kép a valóságot mutassa. Például, ha valaki a fotón elegáns öltözetben látható, de nem úgy jelenik meg a tárgyaláson, állásinterjún, akkor az a partner számára csalódást okozhat.

Szervezd ki a feladatokat!

Ha egy folyamatosan fejlődő vállalkozást szeretnél, akkor előbb-utóbb ki kell szervezned a részfeladatokat, mert egyedül nem fogod bírni, és egy csapat mindig hatékonyabban tud dolgozni, mint egyetlen személy.

Megosztás

Oszd meg ezt ismerőseiddel!
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük