Találd meg álmaid munkáját!

Ulmer Szilvi

Vége az egyetemnek, de nem tudod, hogyan tovább? Melyik az a szakma, ami leginkább illik hozzád? Vajon benned rejlik az ideális vezető? Ulmer Szilvi, és az Ytraining ezekre a kérdésekre is segít megtalálni a válaszokat.


Melyik szakma illik hozzád? – teszitek fel a kérdést a honlapotokon. Mennyire gyakori, hogy valaki úgy érkezik hozzátok, hogy nem tudja erre a kérdésre a választ?

Valóban vannak olyanok, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi érdekelné őket, vagy hogy milyen területen lehetnének sikeresek. Ők általában pályakezdők, olyanok, akik épp túl vannak az érettségin vagy a diplomán. Kifejezetten nekik hoztunk létre egy öt alkalmas coaching konzultációval egybekötött felkészítő programot, amelynek során lépésről-lépésre végigmegyünk az egyes területeken. Feltérképezzük, hogy milyen a jelentkező érdeklődési köre, milyen tapasztalatokra tett szert a múltban, milyen képességeket sajátított el tanulmányai során. Ezután megvizsgáljuk azt is, hogy melyik az a terület, ahol ő valóban ki tudna teljesedni, kikkel és milyen munkakörülmények között tudna jól dolgozni, illetve, hogy személyisége szerint melyik beosztás áll hozzá a legközelebb. Vagyis, hogy vezető típus, vagy inkább beosztottként tudna hatékony lenni.

Előfordult már olyan, hogy valaki nagyot csalódott, mert azt hitte, hogy vezető személyiség, de kiderült, hogy nincsenek meg hozzá a képességei?

Szerencsére csalódás még nem volt, viszont nagy megdöbbenések elő szoktak fordulni. Például egy cégvezetőnek tudnia kell kezelni bizonyos helyzeteket, munkahelyi konfliktusokat. Ezért tanulóinkkal a képzés során eljátsszunk olyan szituációkat, amelyek a valóságban is előfordulhatnak, és bizony volt már olyan, aki ekkor döbbent rá, hogy bizonyos helyzeteket nem tud megfelelően kezelni. Persze ilyenkor sem kell megijedni, hiszen ezek a technikák és képességek tanulhatóak. Viszont értelemszerűen, azoknak, akik kevésbé érett személyiségek, sokkal többet kell tanulniuk ahhoz, hogy később egy magas fokú vezetői beosztást elvállalhassanak, mint azoknak, akiknek eleve megvannak az ehhez szükséges készségeik.

Az öt napos kurzus végén mindenkinek ajánlotok egy területet, ahol érdemes lenne elhelyezkednie?

Az öt napos konzultációt egy DISC típusú személyiségteszttel zárjuk. Ez a teszt különböző viselkedési típusokat mér és ez által kapunk teljes képet az álláskereső személyiségéről (DISC = domináns (Dominance), befolyásoló (Influence), kitartó (Steadiness), szabálykövető (Compliance)).
Ezt követően már le tudjuk szűkíteni számára a lehetőségeket két-három területre, ahol ő valószínűleg jól fogja érezni magát, és ahol száz százalékosan tud majd teljesíteni. Tehát nem mondjuk meg senkinek, hogy neki például mindenképp HR generalistaként kellene dolgoznia, hiszen egy ember sokkal komplexebb annál, hogy csak egyetlen területen tudjon kiteljesedni.

Maga az Ytraining miről szól?

Ez egy kétnapos tréning, amelynek során a konkrét álláskeresésben, illetve az interjúszituációkra való felkészülésben segítünk a résztvevőknek. Ezeket a tréningeket kis, maximum 10 fős csoportokban indítjuk, ugyanis nagyon gyakorlatorientált a képzés.
Megnézzük, hogy milyen álláskeresési technikák vannak, hogyan kell felkészülni egy állásinterjúra, milyen információkat kell beszereznünk ahhoz, hogy sikeresen szerepeljünk. Kérdezés és tárgyalástechnikákat gyakorlunk, bemutatkozó szöveget írunk, és segítünk elkészíteni egy profi linkedin profilt is.

Mit kell tudnunk a LinkedIn-ről?

Ma már ez az álláskeresés alapja. Ez egy szakmai közösség, ahova az önéletrajzodat töltheted fel, különböző szakmai csoportokhoz csatlakozhatsz, és rengeteg álláslehetőség közül válogathatsz. Az Ytraining során végigmegyünk a regisztrációs folyamaton, segítünk feltölteni az álláskeresőknek az önéletrajzukat.

Mit tapasztalsz, ezen az oldalon mennyire fontos a megfelelő CV fotó, mennyire figyelnek oda az álláskeresők arra, hogy jó benyomást keltsenek?

Közel tíz évig dolgoztam HR-esként, és ez alatt az idő alatt, talán három olyan önéletrajzzal találkoztam, amiben odafigyeltek a portréképre is. Pedig ha már fotó, akkor az a jó, ami odavonzza a tekintetet és megbízhatóságot sugároz. Az sem jó, hogy ha erre a célra egy rossz minőségű képet használnak, de a másik végletet is érdemes elkerülni, amikor már annyira művészi a kép, hogy maga az ember nem is látszik rajta.

Hogyan tudtok még segíteni az álláskeresőknek, hogy éles szituációban is jól tejesítsenek?

HR-esként rengeteg állásinterjún vettem részt, és őszintén megvallva már irtóztam az olyan interjúktól, ahol tipikus, begyakorolt, sablonos válaszokat kaptam a kérdéseimre. Ezeken azonnal érezni lehetett, hogy valójában semmi köze a jelentkező személyiségéhez.

Nagyon fontos, hogy az Ytraining során nem kész válaszok bemagolása a cél. A kétnapos tréninget azzal kezdjük, hogy elkészítjük és kielemezzük mindenkinek a DISC típusú személyiségtesztjét, ami alapján mindenki képet kaphat arról, hogy melyek az erősségei vagy éppen a gyengeségei. Így az állásinterjún az erre vonatkozó kérdésre őszinte, csak rá jellemző válaszokat tud majd adni, amivel kitűnhet a többi jelentkező közül.

Amikor pedig már minden szituációt és gyakorlatot átvettünk a tanulóinkkal, a második napon kis- és középvállalatoktól érkeznek hozzánk meghívott HR-esek, akikkel már éles helyzetben gyakorolhatják az állásinterjút. Tehát még akár az is előfordulhat, hogy valaki egy állással távozik a tréningről.

Megosztás

Oszd meg ezt ismerőseiddel!
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük