Merj nagyot álmodni! – új élet Svájcban

Belle Réka

Belle Réka ösztöndíjas doktoranduszként került Svájcba. Sokunknak már ez is egy kisebb kalandnak tűnik, ő azonban nem elégedett meg ennyivel, és mert nagyobbat álmodni. Terve megvalósításához azonban úgy érezte, hogy szüksége lesz egy profi önéletrajzra és egy jó minőségű CV fotóra is. Azóta nagyot fordult az élete.

Rékának, mint meséli, a biológia iránti érdeklődése mindig is egy biztos pont volt az életében, ezért a pályaválasztásnál nem volt kérdéses számára, hogy mely területen szeretne továbbtanulni. Miután végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem biomérnöki karán, a SOTE Gyógyszertudományok Doktori Iskolájában kezdte meg PhD tanulmányait.

Mint meséli, mindenképp szeretette volna más környezetben is kipróbálni magát és nemzetközi kutatási tapasztalatot szerezni, ezért folyamatosan figyelte a pályázatokat. Így bukkant rá egy egy éves svájci ösztöndíjra, amit el is nyert.

A tanulóként kint töltött idő azonban Réka számára kevésnek bizonyult, ráadásul szerette volna éles helyzetben is kipróbálni magát. Úgy döntött, nem folytatja itthoni tanulmányait, Bázelben lett kutatói asszisztens.

„Két éve dolgoztam Bázelben, amikor úgy éreztem, hogy ismét eljött az ideje a következő lépésnek.” – mondja Réka, aki az évek során úgy tapasztalta, hogy az álláskeresésnek bizony megvan a maga etikettje és formai követelménye, amihez a professzionális önéletrajz és a CV fotó is hozzátartozik. Ezért, amikor elkezdett gondolkodni a következő szakmai lépésen és frissítette az önéletrajzát, magától értetődő volt számára, hogy szakemberhez fordul.

„Nem szeretek a középpontban lenni, így azt sem szeretem, ha fotóznak, ebből kifolyólag nehéz rólam jó képet készíteni. Legalábbis így gondoltam, amíg el nem mentem a fotózásra.” – emlékszik vissza Réka, aki a részletekre is odafigyelt: visszafogott sminket és frizurát, elegáns öltözéket választott, hogy megjelenése is passzoljon a professzionális környezethez. „Nagy segítség volt, hogy a fotózáson többféle ruhavariációt is kipróbáltunk. Andi, a fotós, remekül oldotta a feszültséget és a legjobbat hozta ki belőlem. Pár perc után már inkább móka és kacagás volt az egész, mint pózolás.”

Miután elkészült az új önéletrajz, Réka egy svájci gyógyszeripari cég zürichi kutatóintézetében meghirdetett állásra jelentkezett. Behívták a személyes beszélgetésre, ahol az interjú során is sok pozitív visszajelzést kapott színvonalas pályázatára. Talán már meg sem lepődünk: ezt az akadályt is sikerrel vette, az állás az övé lett.

Azóta újabb három év telt el, Réka már otthon érzi magát Zürichben, és egyelőre nem gondolkodik a hazaköltözésen. Mint mondja, a kutatás területén teljesen természetes jelenség, ha az ember költözik és világot lát, és ő személy szerint is vonzónak találja, hogy megismerhet más tájakat, kultúrákat, és hogy egy nemzetközi csapat részese lehet.

„Zürich egy internacionális sziget Svájcban, mely egyesíti egy nagyváros és egy kisváros legjobb tulajdonságait. Szeretem, hogy találkozhatok emberekkel a világ minden tájáról, és hogy ezek az emberek nagyon nyitottak. Ez persze nem feltétlenül igaz a helyi svájciakra, akik inkább maguknak való emberek, és ez sajnos nem könnyíti meg az integrálódást. Összességében mégis azt mondanám, hogy nagyon szeretek itt élni.”

Megosztás

Oszd meg ezt ismerőseiddel!
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük