Hitek és tévhitek a CV fotóról

Bartha Andi

Hogyan zajlik egy portréfotózás? Mire figyeljünk, hogy a legjobb formánkat hozzuk, és valóban elégedettek legyünk a végeredménnyel? Miért baj az, ha egy nyaralás alkalmával készült képet használunk az önéletrajzunkban? Bartha Andi fotográfus elárulja, hogy milyen kérdések szoktak felmerülni a fotózás előtt, és hogy végül mitől lesz igazán jó a CV fotó.


“Muszáj, hogy fénykép is szerepeljen rólam az önéletrajzban?”

A legtöbb álláshirdetésben fényképes önéletrajzot kérnek, illetve ma már az online világban is elvárás az, hogy fényképpel is megjelenjünk. Ahelyett, hogy ezt egy szükséges rossznak tekintenénk, inkább fordítsuk az előnyünkre, hiszen így akár az egész image-ünket tudatosan felépíthetjük. Kifejezetten következetes jellemre vall, ha valaki ugyanolyan jó minőségű fotót használ nemcsak a szakmai oldalán és a hivatalos weblapján, de a közösségi oldalakon is.

“Jó lesz a nyaralás során készített fotó is!”

Ez a mondat elsőre viccesnek tűnhet, pedig HR-esek és fejvadászok elmondása alapján még mindig gyakori jelenség az, hogy valaki a nyaralás során készült, fürdőruhás képéből kivágott portrét illeszt be az CV-jébe. Nem árulunk el titkot azzal, hogy a fotóval befolyásolni tudjuk a rólunk kialakult képet, ez pedig előnyt jelenthet, amikor egy HR-es asztalán tíz hasonló kvalitású, szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező jelölt önéletrajza várakozik. Ma már nem az a kérdés, hogy van-e fotó az önéletrajzunkban hanem, hogy az milyen.

“Nem jó az a kép, amit apukám készít rólam?”

Egy jó portré a külső jegyek segítségével képes megmutatni a pozitív tulajdonságainkat. A jó CV fotó felkelti a másik fél érdeklődését, és amikor a képre ránéz, akkor úgy érzi, hogy személyesen is szívesen találkozna velünk. Ha ennek az elvárásnak megfelel a portrénk, akkor az egy jól sikerült felvétel, és teljesen mindegy, hogy ki készítette. Tehát megkérhetünk akár egy rokont, akár egy barátot, ha úgy véljük, hogy az általa készített fotó képes lesz bemutatni a pozitív tulajdonságainkat, és technikailag is megfelel majd az elvárásoknak.

“Nem bírom, ha fotóznak!”

Én magam is abba a generációba tartozom, amelynek tagjai nincsenek hozzászokva, hogy óránként szelfit készítsenek, vagy, hogy folyamatosan fényképek készüljenek róluk. Éppen ezért, ha valaki szeretne részt venni egy fotózáson, de van benne egy kis félsz ezzel kapcsolatban, akkor mindig szívesen adok tájékoztatást akár telefonon, akár e-mailben a fotózás részleteiről és menetéről, a helyszínen pedig mindent elmondok újra részletesen. Segítek, hogy hogyan álljunk meg a képen, mit csináljunk a karjainkkal, hogyan tartsuk a fejünket, milyen legyen a tekintetünk, az arckifejezésünk. Az a tapasztalatom, hogy ha valaki ezeket az instrukciókat követi, akkor csak pozitív eredmény születhet. Ha valaki meg is van szeppenve eleinte, ez általában hamar el szokott múlni, ugyanis a fotózások általában elég jó hangulatban zajlanak.

“Nincs egy rongyom, amit felvegyek!”

A fotózás miatt nem szükséges nagybevásárlást tartanunk vagy lecserélni a teljes ruhatárunkat. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy olyan típusú ruházattal készüljünk, amit nagy valószínűséggel a leendő munkahelyünkön is viselni fogunk. Ha például valaki középvezetői vagy vezetői pozícióra pályázik, akkor jó választás lehet az olyan öltözék, amelyben az adott munkakőrhöz kapcsolódó magasabb szintű feladatokat is el tudná látni, például le tudna folytatni egy megbeszélést, részt tudna venni egy tárgyaláson. Így már a CV fotót látva is biztos lehet benne a leendő munkáltató, hogy a jelölt a megjelenésével is képes megfelelni az elvárásoknak, és megfelelően tudja majd képviselni a céget.

Férfiak esetében megfelelő öltözet lehet ing öltönnyel, esetleg nyakkendővel, hölgyek esetében pedig zakó vagy blézer egy hozzá illó blúzzal Ami fontos, hogy a ruhadarabok színben és stílusban harmonizáljanak, és vasaltak legyenek.

Sminkeljünk, vagy ne sminkeljünk?

Aki szokott sminkelni, az természetesen a fotózásra is készülhet egy természetes, hétköznapi sminkkel, ha viszont valaki nincs ehhez hozzászokva, akkor nem elvárás, hogy hirtelen fel tudjon dobni egy teljes make up-ot. A fotósnak is megnehezíti a dolgát, hogyha utólag kell eltüntetnie a rosszul felvitt alapozót. Frizurából is olyat válasszunk, amit valószínűleg az állásinterjún is viselni fogunk, tehát ne fessük át hirtelen a szőke hajunkat feketére.

Igény szerint fodrászt és sminkest is tudok a fotózásra ajánlani.

“Én csak szeretnék néhány szép képet magamról”

Gyakran előfordul, hogy valaki nem kifejezetten CV fotót szeretne, hanem egy készülő könyv borítójához, üzleti portfólióba, reklámanyaghoz, különböző szakmai interjúkhoz vagy akár társkereső oldalhoz van szüksége jó minőségű portréfotóra. Természetesen ezek elkészítésére is van lehetőség egyéni megbeszélés alapján. Ilyenkor érdemes a fotózásra több szettet hozni, hogy a felhasználási területhez illeszkedjen a ruházat is.

„Mennyi fotót kapok a fotózás után?”

Az egy órás időtartamú fotózást követően az elkészült anyagból a megrendelő választja ki a neki leginkább tetsző öt darab képet. Hogy ezen belül milyen arányban lesznek a CV fotók vagy más felhasználási területhez használható képek, erről ő maga dönt. A kész anyag két munkanapon belül a birtokába kerül.

„Nem fogja megtudni a főnököm, hogy új munkát keresek?”

Számíthatsz a diszkréciónkra. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokan munkahelyváltás előtt keresnek fel bennünket. A CV fotózás egy bizalmi szituáció, a fotózás során készült képeket előzetes írásos engedély nélkül nem közöljük sem weboldalunkon, sem a közösségi oldalakon.

„Miért tart egy óráig a fotózás?”

A fotózáson a fotós és a megrendelő először találkozik személyesen, ezért fontos, hogy egy kicsit megismerjék egymást, és mindketten rá tudjanak hangolódni a fotózásra. Egy fotózáson részt venni a legtöbb ember számára nem egy hétköznapi, rutin szituáció, ezért még a legközvetlenebbeknek is szükségük van néhány percre, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez. Az oldott hangulat elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán jó képek szülessenek, és az a tapasztalatom, hogy a fotózás második felében készülnek el azok a fotók, amikre igazán várunk, és amelyeket aztán a megrendelő büszkén tesz majd bele a CV-jébe.

Ha többféle felhasználási területre is készül fotó, akkor természetesen az átöltözéssel is telik az idő, vagyis az egy óra, amely elsőre soknak tűnik, valójában hamar elröppen.

„Legyünk gyorsan túl rajta!”

Nem is gondolnánk mennyire fontos, hogy milyen lelkiállapotban érkezünk a fotózásra. Ha valakinek rossz napja van, ha nincs kibékülve önmagával, vagy ha késve indult és lekéste a buszt, akkor valószínűleg feszülten érkezik a fotózásra, ez pedig megnehezíti azt, hogy pozitív kisugárzású képek szülessenek róla.

Véleményem szerint két dolog elengedhetetlen a jó kép megszületéséhez. Az egyik, hogy az illető eldöntötte, hogy szeretne magáról egy jó képet, és úgy is áll hozzá a fotózáshoz. A másik, hogy megbízik az általa választott fotós tudásában, és abban, hogy az valóban el fogja róla készíteni a vágyott fotót.

„Nálad van a fényképezőgép? Kattints rólam néhány képet!”

Sokszor kérték tőlem egy találkozó alkalmával ismerősök, vagy akár az esküvő napján a jegyespár, hogy készítsek róluk gyorsan egy olyan fotót, amit a CV-jükben is felhasználhatnak. Sajnos ez nem így működik. Fontos ugyanis a fotó felhasználási célja, és az, hogy a fotózásra mind a ketten úgy készüljünk – mind eszközzel, mind környezettel, ruhával és sminkkel – hogy ennek a célnak maximálisan eleget tudjunk tenni.

Még ha nem is látszik a képen, hogy valaki egy esküvői frakkban vagy ingben van, az esküvője napján akkor is egészen másfajta izgalmi állapotban lesz, és nem fog tudni néhány perc alatt ráhangolódni egy üzleti jellegű portrékép elkészítésére. De nem is kell neki, hiszen ez a nap teljesen másról szól.

Megosztás

Oszd meg ezt ismerőseiddel!
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük