Az ütős önéletrajz HR-es szemmel

Aradi Viktória

Mennyi időt tölt egy HR-s az önéletrajzunk böngészésével? Mitől jó egy önéletrajz? Mikor említsük meg fizetési igényünket? Ezekről beszélgettünk Aradi Viktóriával, a Qualysoft Informatikai Zrt. HR business partnerével.


Városi legendák szerint, hogyha túl sok önéletrajz érkezik egy álláshirdetésre, akkor a HR-esek nem is nézik meg mindegyiket. Mi alapján szelektáltok ilyenkor?

Az informatika területén – főként a kiemelkedő szaktudást igénylő munkakörök esetében – már mi magunk keressük meg a potenciális jelölteket, vagyis nem mindig csak jelentkezés alapján történik a felvétel. A túljelentkezés leginkább az adminisztratív, back office jellegű munkakörökre jellemző. Vállalatunknál azonban ilyen esetben is minden beérkező önéletrajzot megnézünk, hiszen nem lehet előre sejteni, melyik lesz a legalkalmasabb jelentkezőé. Az viszont tény, hogy egy-egy pályázati anyag átnézésére alig egy-két perc jut.

Mit néztek meg először egy önéletrajzban, mire érdemes odafigyelni?

Fontos, hogy a CV első ránézésre is figyelemfelkeltő és jól strukturált legyen. Nem praktikus, ha egybefolyik a szöveg, jobb, ha 5-6 rövidebb, jól elkülönülő blokkból áll, melyek tartalmazzák a személyes adatokat, tanulmányokat, szakmai tapasztalatokat, nyelvtudást, informatikai ismereteket. Azoknál a meghirdetett pozícióknál, ahol több éves szakmai tapasztalat a pályázás feltétele, ott nem elsősorban arra kíváncsi a munkaadó, hogy pályakezdőként milyen napi feladatokat láttunk el, ezért azt javaslom, hogy a szakmai résznél időrendben inkább visszafelé haladjunk, tehát legfelül szerepeljenek a legfrissebb információk. Hasznos lehet az is, ha a jelentkező a hobbijáról is ír néhány mondatot, hiszen így jobban megismerhetik a személyiségét, és ez segítheti később az interjúbeszélgetés folyamatát is.

A fénykép alkalmazásának szükségességéről megoszlanak a vélemények. Amíg az angolszász kultúrában nem kérnek fotót az önéletrajz mellé – diszkriminatív jelleget tulajdonítanak neki-, addig Magyarországon gyakran már a hirdetésben is szerepel, hogy „jelentkezés fényképes önéletrajzzal”. Ha úgy döntünk, hogy fotót is mellékelünk, akkor kiemelten figyeljünk a minőségre. A CV fotó ne legyen homályos, vagy nem odaillő.

A Facebook-profilt figyelitek?

A Facebook nem egy szakmai portál, ettől fontosabb lehet a Linkedin profil, ahol – akár csak egy szakmai önéletrajzban – mindenkinek lehetősége van feltüntetni a végzettségeit, képzettségeit, eddigi szakmai tapasztalatait, kompetenciákat.

Milyen hibákat ne kövessenek el a jelentkezők az önéletrajzukban?

Figyeljenek a helyesírásra! Ha az önéletrajzban elütések, helyesírási hibák szerepelnek, akkor az érdektelenséget, felületességet sugallhat a munkaadó számára.

Kerüljük a túl sok idegen nyelvi kifejezés használatát, hiszen az esetenként visszatetszést kelthet. Nem ettől lesz jó az önéletrajzunk.

Fizetési igény ne kerüljön az önéletrajzba. Ezt a személyes interjú során említsük meg, illetve amennyiben írásban kérik, akkor is inkább az e-mailbe írjuk bele.

HR-esként milyen tippeket adnál még?

Az önéletrajz legfeljebb két oldalas legyen, és elsősorban a megpályázott pozíció szempontjából releváns információk szerepeljenek benne. Egyéb, az álláshoz szorosan nem kapcsolódó szakmai tapasztalatokról csak röviden tegyenek említést.

Amikor egy meghirdetett pozíciót megpályáznak, azt ne csak azért tegyék, mert azonnal valamilyen munkára van szükségük. Akkor jelentkezzenek a meghirdetett munkakörre, ha tényleg érdekli őket az adott feladatkör, és úgy vélik, hogy alkalmasak is lennének annak betöltésére.

Megosztás

Oszd meg ezt ismerőseiddel!
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük