5+1 tévhit a fotózásról

Bartha Andi

Már egy ideje érlelődik bennem, hogy készítek egy összefoglalót a fotókkal/fotózással kapcsolatban kialakult gondolatokról, amiket az elmúlt években hallottam, persze a saját véleményemmel együtt:) Ha tetszik, lesz majd folytatás is…

1. “Rólam nem lehet jó képet készíteni!”

Toplista első helyezett. Rövid válaszom: szeretem a kihívásokat:). Komolyra fordítva a szót: mindenkiről jó képet készíteni. Az a kérdés, hogy valójában mit is tekintünk “jó” képnek? Tapasztalatom az, hogy ha olyan személy készíti a képet, akit valóban érdekel, milyennek szeretnénk látni magunkat a képen, mi a kép készítésének célja, akkor az a fotó valóban olyan lesz, amellyel azonosulni tudunk. Tehát az egyik kulcs a kölcsönös bizalom. Bizalom a modell részéről, hogy az adott fotós szakmai felkészültségének birtokában, és megfelelő emberi hozzáállással, olyan képet készít amelyre büszkék vagyunk. Illetve bizalom a fotós részéről, hogy a modell azért választotta őt, mert bízik a tapasztalatában, felkészültségében és tetszik neki az általa készített képek stílusa.

2. “Az eddig rólam készült képeken valahogy mindig hülye/lapos/fura/ fejem van.”

Igen, általános esetben a korábban rólunk készült képeket a haverok, szüleink, nagybácsi, szomszéd, “a másik turista a buszról” készítette. Ez esetben elég valószínű, hogy az illetőnek nagy tapasztalata van például kertrendezés, programozás, “unokával játszóterezés” területeken, ugyanakkor érdemes esélyt adni azért olyannak is, akinek fotótechnikai tudása, művészi érzéke van a jó kép elkészítéséhez.  (Hidd el, én eldugtam az összes tinikori képem!)

3. “Az a fotó ami az esküvőmön készült jó lesz az önéletrajzomba is”

Persze. Amennyiben esküvői ruhában, vagy öltönyben érkezel majd az állásinterjúra, természetesen tökéletes. Ha azonban üzleti környezetben szeretnél megfelelni, és a leendő főnöködre jó benyomást akarsz tenni, akkor érdemes magadról pár CV-ben használatos, adott területhez illeszkedő portrét készíttetned.

4. “A közösségi oldalakon lévő profilképet úgyis csak a haverok nézik”

Na ők pont nem! Velük úgyis találkozol személyesen, és néznek élőben. Ugyanakkor, ha van egy jó beosztásod, illetve egy saját vállalkozásod, akkor minden potenciális új ügyfeled, megrendelőd, vagy partnered megnézi. Gondolj bele, ha még nem találkoztatok soha, akkor csak azért, hogy felismerjen a találkozón. Ha már ismer, akkor kiváncsiságból, vajon milyen lehetsz magánemberként. Ha éppen munkahelyet váltasz, akkor a fejvadászok  egyértelműen megnézik. Ha egyedülálló vagy, akkor pedig a közös ismerősök, a “lány a buliból”,  edzőtársad szintén rádkereshet. A profilkép publikus, érdemes olyat használnod, amit látva pozitív képet alakíthatsz ki magadról.

5. “Mi kis üzlet/vállalkozás vagyunk – minden munkatársat megkértünk, hogy adjon le magáról egy képet”

Bizonyára olyan szerencsések vagytok, hogy minden munkatárs ugyanazon környezetben, ugyanolyan stílusban, ugyanolyan pozitív megjelenést tükröző fotót adott le. Így van egy egységes, arculatba illeszthető képanyagotok, amely erősíti a vállalkozás profilját, és a meglévő, valamint a leendő ügyfelek és partnerek körében is erősíti a bizalmat. A legtöbb esetben azonban ritkán van ilyen szerencsénk. Ha csak az egyik kép kilóg a sorból, már nem lesz egységes az arculat. Illetve ha szeretnétek  a jövőben “nagyobb” üzlet/vállalkozás lenni, érdemes megbízni valakit, aki ezeket az elveket képviselve készíti el a képeket.

+1. “Az asszisztensünknek van otthon gépe, le tudja fotózni az üzletet, majd azt feltesszük a honlapra”

De vajon az általa készült képek Téged és a vállalkozásodat vonzóvá teszik? Mielőtt felhasználod az elkészült képeket, érdemes megkérdezni pár embert, milyen benyomást tettek rá a képek. Ha fotóst bízol meg vele, jó esetben meg fogja kérdezni tőled mi a képek célja, mit szeretnél velük kommunikálni, hol szeretnéd őket felhasználni, milyen hangulatot akarsz vele erősíteni. És ez csak néhány kérdés arra vonatkozóan, hogyan lesz olyan ütős képanyagod, amely valóban elad téged.

És igen! Fotósként valóban a keveset állok a kamera másik oldalán, ugyanakkor nekem is fontos, hogy aktuális és nekem is tetsző business portrét és profilképet használjak a weboldalamon és a közösségi oldalakon is. Ha bízom a fotósban, sikerül is! (A rólam készült képet Szili Laci munkatársam készítette)

Arról pedig, hogy “Mi a jó önéletrajzfotó titka?” itt olvashatsz.

Megosztás

Oszd meg ezt ismerőseiddel!
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük